Even stil staan bij 22maart Brussel

imageimage
MP Mark Rutte
Na de harde klap van de explosies van gisteren, na het geluid van de sirenes, na de afschuwelijke beelden van ontreddering en chaos in Zaventem en Brussel, betuigen wij vandaag ons diepe respect aan de slachtoffers. Wij spreken onze steun uit aan de nabestaanden. En we houden elkaar stevig vast. Vol van ongeloof nog. Vol van boosheid ook, over opnieuw een laffe aanval op onze manier van leven. Maar op deze dag zijn we vooral ook vol van verdriet over het verlies van zoveel onschuldige levens. Morgen hangen door heel Nederland de vlaggen halfstok, als teken van saamhorigheid in rouw en verdriet. Want wij delen met België meer dan een grens, meer dan een gewone vriendschap tussen buurlanden, en wij voelen ons intens met hen verbonden. Laat vandaag de stilte voor zichzelf spreken: vriendschap en beschaving zullen het altijd winnen van haat en geweld. – MinPres bij de herdenking van de aanslagen in Brussel op de Belgische ambassade in Den Haag

Foto door ANP

Scheiden doet lijden. Driekwart trouwt in gemeenschap van goederen. Fout of ………..

 Scheiden doet lijden….vooral voor de kinderen. Vandaag even niet de kinderen maar toekomst ouders.In gemeenschap is volgens mij heel erg fout. Oa erfenissen: ouders willen graag dat het bezit of geld bij of onder eigen kinderen blijft. Dan als men een bedrijf wil beginnen is het altijd beter om dat niet in gemeenschap op te zetten. Denk aan een faillissement. Ook als men een bedrijf, winkel of boerenbedrijf overneemt van ouders, men betaald dan vaak niet de hoogste prijs en bij een scheiding volgt er in gemeenschap vaak een heel moeilijke oplossing en gevolg faillissement. Enz enz.  ( Dan is het nog steeds denkbaar dat men meer verliefd is op bezit en geld dan op vriend of vriendin. Okay dan zachter uitgedrukt: men is smoor verliefd op vriend of vriendin en het geld bezit is een erg mooie bijkomstigheid en nog mooier als men de smaak ervan te pakken krijgt.) Als het huwelijk goed is en blijft tot de dood hun scheidt behoeft op huwelijkse voorwaarden geen enkel probleem te zijn en men maakt voor de langst levende een testament.

Kleine Update

Gedijt de liefde bij voorwaarden of juist niet?

Monic Slingerland − 23/04/16, 13:58
© thinkstock. De bruid was spaarzaam, op het krenterige af, de bruidegom had een gat in zijn hand

OPINIE De bruid was spaarzaam, op het krenterige af, de bruidegom had een gat in zijn hand. Hij werkte al, zij studeerde nog. Ze besloten op huwelijkse voorwaarden te trouwen. Bij de notaris legden ze vast dat zij vier stoelen en een Singer naaimachine inbracht en hij een stereoinstallatie, een auto en een wasmachine. De hypotheek kwam op zijn naam.

  • © Maartje Geels.
    Monic Slingerland
  • Iedere week stelt Monic Slingerland, chef opinie, een vraag aan de lezers van Trouw.

Als de huwelijkse voorwaarden daarna ter sprake kwamen was de vraag steevast of ze elkaar soms niet vertrouwden. Je hoorde toch alles te delen als je echt van elkaar hield? Hun antwoord was dan dat ze geld en spullen niet belangrijk genoeg vonden om er ruzie over te maken. Ook niet later, als ze vast rijker waren geworden. Daar hadden ze die gang naar de notaris wel voor over, al kostte dat geld.

De Tweede Kamer heeft deze week in principe ingestemd met het voorstel van D66, PvdA en VVD om de standaardvoorwaarden voor een huwelijk te veranderen. Nu is nog altijd gebruikelijk dat alles bij een huwelijk gemeenschappelijk wordt.

Niet alleen de wasmachine van de een en de auto van de ander, maar ook bijvoorbeeld de studieschuld van dertigduizend euro, een erfenis en eventueel nog vermogen of verplichtingen uit een vorig huwelijk.

Alles delen is de uitzondering
In de nieuwe situatie gaat niet alles op een hoop, maar houden bruidegom en bruid alles wat ze voor hun huwelijk verworven hebben, apart. Wie toch alles wil delen, moet dat bij de notaris laten vastleggen. Alles delen is dan de uitzondering. Misschien niet erg romantisch, maar deze wat meer zakelijke kijk past beter bij bruidsparen van nu, meent het gros van de Kamerleden. Alleen de christelijke partijen zijn tegen. Die vinden het te individualistisch en zijn bang dat zo’n zakelijke benadering ten koste gaat van de romantiek.

Ik deel dat bezwaar niet. Als liefde verdwijnt zodra er een contract op tafel komt, is het met die liefde niet best gesteld, lijkt me. De vergelijking gaat niet helemaal op, maar bij het kopen van een huis is er toch ook sprake van verliefdheid en van een contract?

  • Mij lijkt het een goed plan om niet meer alles automatisch op een hoop te gooien bij een huwelijk

Mij lijkt het een goed plan om niet meer alles automatisch op een hoop te gooien bij een huwelijk. Het verwijt van wantrouwen is niet meer aan de orde wanneer standaard sommige schulden of vermogens apart blijven. In het voorstel dat de Kamer deze week besprak gaat het om een beperkte vorm van gemeenschap van goederen.

Alles wat tijdens het huwelijk ontstaat, is gemeenschappelijk. Zo blijft er toch minder over om eventueel ruzie over te maken. Minder kans op erosie van liefde door gekissebis over geld. Minder gezeur bij scheiding over schulden die ontstaan zijn bij de ander toen je nog niet met hem of haar getrouwd was en waar je toch voor de helft voor moet opdraaien. Of ben ik niet romantisch genoeg? Ik laat me graag overtuigen.

Laten huwelijkse voorwaarden de liefde bloeien of smoren ze die juist?

huwelijk

De trouwende mens van nu zou geen zin meer hebben om naast lief en leed ook bezit te delen. Daarom wil een Kamermeerderheid trouwen in gemeenschap van goederen beperken. Maar klopt die opvatting over de moderne mens wel?

  • Trouwen in gemeenschap van goederen is nu meer een keuze. Mensen vragen ons ook: wat gaan jullie doen?

    Annemarie Vlot

    Lees verder