Weg naar Brexit is voor zowel Londen als Brussel bezaaid met dynamiet en valkuilen

Het huwelijk lijkt gestrand .Ze willen niet met en niet zonder elkaar, maar zijn wel tot elkaar veroordeeld met 27 volwassen kinderen inmiddels. 

Barrow laat Tusk achter met de brief.
Barrow laat Tusk achter met de brief. © EPA

Weg naar Brexit is voor zowel Londen als Brussel bezaaid met dynamiet en valkuilen

Het wordt een scheiding in slowmotion, met een miljoenenpubliek. De echtgenoten willen geen scènes maar scenario’s, geen drama maar dramaturgie: het vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie, woensdag eindelijk door de Britse premier May ingediend, wordt ingebed in een disciplinerend onderhandelingskader. Noch Brussel, noch Londen heeft er belang bij de Brexit te laten ontsporen in een verbale en financiële oorlog.

Lees verder

Brexit: waarom de Britten altijd zullen verliezen

Europa mijn land en toekomst. EU Zestig jaar na het verdrag van Rome is een lofzang op zijn plaats:

Ik hou zoveel van Europa en de EU dat ik deze foto plaats. Waarom? een jongeman heeft met zijn reden elders deze foto geplaatst. Alles wat ik zou willen zien, zie ik: donkere wolk met de sterkte van de zon, die het altijd heeft gewonnen.  Dan het pad , waar geen einde is te zien, maar wel erg goed begaanbaar. tot slot , het bos, de bomen, met een teken van leven.

WolkenMinister President Mark Rutte

In 1957 is met het ‘Verdrag van Rome’ de Europese Economische Gemeenschap opgericht, de belangrijkste voorloper van de Europese Unie. Nu 60 jaar later zijn we met de regeringsleiders van de 27 Europese lidstaten opnieuw in Rome bijeen om dit moment te markeren, en ons opnieuw te committeren aan de samenwerking. Want juist nu er zoveel gaande is, in en buiten Europa, wordt de noodzaak van de Europese samenwerking eens te meer duidelijk. Die samenwerking is essentieel voor een exportland als Nederland. En de Europese Unie is een anker in een instabiele wereld. Zeker in deze huidige turbulente tijd is dat van cruciaal belang. In de verklaring van Rome spreken we daarom eensgezind en met volle overtuiging uit dat Europese samenwerking ook in de 21ste eeuw een noodzaak is. En nee, dat betekent niet dat alles goed gaat in Europa. De grensoverschrijdende kansen en problemen zoals migratie, stabiele buitengrenzen, veiligheid en de interne markt, daar hebben we elkaar voor nodig. De rest regelen we zelf wel. Daarom ben ik blij met de prioriteiten die we vandaag hebben geformuleerd in de Verklaring van Rome. We richten ons op praktische samenwerking en het boeken van concrete resultaten. Daarbij is het cruciaal dat we doen wat we afspreken. We hebben een Europa nodig dat de zorgen van de mensen adresseert, dat beschermt en presteert. Daar ligt de kracht van de Europese samenwerking. Die kracht gaan we de komende jaren verder uitbouwen. – MinPresIMG_3009

De Europese Unie ligt al jaren onder vuur. Veel kritiek is terecht. Maar precies zestig jaar na het verdrag van Rome is een lofzang op zijn plaats: laten we nu even stilstaan bij de enorme verworvenheden die we óók aan Europa hebben te danken. Een ode in vijf delen.
Ik houd van Europa (en vijf redenen waarom jij dat ook moet doen)
Correspondent Europa tussen macht en verbeelding
Tomas VANHESTE
Fotograaf Valerio Vincenzo reisde naar dertig verschillende landen om de onzichtbare grenzen van het Verdrag van Schengen vast te leggen. Dit is een uitsnede van een foto die hij nam op de grens tussen Duitsland en Frankrijk. Foto: Valerio Vincenzo

‘Het was een onvergetelijke ceremonie… De klokken van Rome luidden op volle kracht, de geboorte van een nieuw Europa begroetend. Mijn emotie, mijn vreugde, mijn hoop vermengden zich.

Lees verder

Duitsland blokkeert steeds vaker wapenexport naar Turkije

Duitsland blokkeert steeds vaker wapenexport naar Turkije

AFP

Duitsland heeft de afgelopen vier maanden al elf keer een verzoek voor wapenexport naar Turkije afgekeurd. Volgens de Süddeutsche Zeitung en persbureau DPA is het een duidelijke trendbreuk: tussen 2010 en 2015 werden slechts acht verzoeken afgewezen. De toename is opmerkelijk, omdat Turkije formeel een NAVO-bondgenoot van Duitsland is.

Volgens de Duitse media zijn het handvuurwapens, munitie en onderdelen voor wapensystemen die niet naar Turkije mogen. De Duitse staatssecretaris van Economische Zaken zegt dat de mensenrechten bij de wapenexport zwaar wegen.

Berlijn is sinds de mislukte staatsgreep van juli vorig jaar in Turkije een stuk voorzichtiger geworden. De Duitsers vrezen dat de wapens er worden gebruikt tegen de eigen bevolking of in het conflict met de Koerden in het zuidoosten van het land.

Wapenexport naar andere NAVO-landen is normaal gesproken geen enkel probleem, maar in uitzonderlijke gevallen wordt deze tegengehouden.

Nazi-praktijken

De spanningen tussen Duitsland en Turkije zijn de laatste maanden fors toegenomen. De Turkse president Erdogan betichtte bondskanselier Merkel onlangs nog van nazi-praktijken omdat lokale Duitse autoriteiten de Turken verbieden om campagne te voeren voor het grondwetreferendum van 16 april.

Trump drijft EU en China bij elkaar over handel en klimaat

Trump drijft EU en China bij elkaar over handel en klimaat

G20 Onder druk van de VS zegt de G20 niets meer over protectionisme en over klimaatverandering. Trump zet de internationale verhoudingen op zijn kop.

Baden-Baden, waar de G20 va rijke en opkomende landen vrijdag en zaterdag bijeen was. 

Lees verder

Witte nationalisten roepen op tot ‘actie’ tegen joden in dorp

We leven in 2017 en dan lees je dit, het is toch niet te geloven. Moet alles dan gewoon dood? Joden en Moslims. Zijn ze dan pas tevreden?

Sitebeheerder Andrew Anglin (31)

Sitebeheerder Andrew Anglin (31) © Daily Stormer

Witte nationalisten roepen op tot ‘actie’ tegen joden in dorp

Een website van witte nationalisten spoort lezers aan om ‘actie’ te ondernemen tegen de ‘verdorven’ joodse inwoners van het zesduizend zielen tellende dorp Whitefish, Montana in de Verenigde Staten. Enkele  inwoners worden met naam en toenaam genoemd en de racistische website toont gephotoshopte beelden van de slachtoffers met een gele jodenster op hun kleding.

Joden vormen een verdorven, kwaadaardig ras vol met van haat vervulde psychopaten

The Daily Stormer

Lees verder

Brussel heft immuniteit Le Pen op vanwege IS-executiefoto’s

Brussel heft immuniteit Le Pen op vanwege IS-executiefoto’s

Brussel heft immuniteit Le Pen op vanwege IS-executiefoto's

Wilders: stap tegen Le Pen grof schandaal

Het Europees Parlement heeft besloten de onschendbaarheid van Europarlementariër Marine Le Pen op te heffen, in verband met het onderzoek naar het posten van gewelddadige IS-foto’s op Twitter. Le Pen, tevens presidentskandidaat voor het Front 

Lees verder

Vijf scenario’s voor frisse EU, landen mogen zelf kiezen: Europese Commissie: lidstaten kleur bekennen.

Wie het weet mag het zeggen. Verstandig en komen de 27 lidstaten eruit.

2017-03-01 06:22:07 epa05822275 EU commission President Jean-Claude Juncker (R) at the start of weekly college meeting of the European commission in Brussels, Belgium, 01 March 2017. The Commission will present the White Paper on the Future of Europe. A plan for Europe after Brexit. EPA/OLIVIER HOSLET

2017-03-01 06:22:07 epa05822275 EU commission President Jean-Claude Juncker (R) at the start of weekly college meeting of the European commission in Brussels, Belgium, 01 March 2017. The Commission will present the White Paper on the Future of Europe. A plan for Europe after Brexit. EPA/OLIVIER HOSLET

Voorzitter Jean-Claude Juncker met het ‘witboek’ dat de Europese Commissie woensdag presenteert. © EPA

Vijf scenario’s voor frisse EU, landen mogen zelf kiezen: ‘Laat ze maar zweten’

Variërend van voortmodderen tot grote sprong voorwaarts

‘Het geboortekaartje van de EU-27’, noemt de Europese Commissie haar vanmiddag gepresenteerde ‘witboek’ voor de toekomst van de EU. Een tikkeltje overdreven want voorlopig telt de EU nog 28 leden, het Verenigd Koninkrijk vertrekt op zijn vroegst in 2019. Bovendien komt de Commissie niet met één blauwdruk over hoe de EU er in 2025 uit moet zien, maar biedt ze vijf scenario’s.

Lees verder